Senzacionalno! Mediji otkrili ljudska prava!

U predbožićno vrijeme svaki dan se slavi dan nečega. Ili je dan borbe protiv raka dojki, ili dan borbe protiv korupcije o kojem sam već nešto i rekla ili je, kao u ovom slučaju Međunarodni dan ljudskih prava.
Image

Inače nisam zagovaratelj takvih posebnih dana ali sam uvijek za to da se na nešto važno ukaže bilo koji dan, svaki dan! 10. prosinca je Kuća ljudskih prava u Zagrebu otvorila svoja vrata i pozvala svih na “Dan otvorenih vrata povodom Međunarodnog dana ljudskih prava” .

Važan dio ovog događaja zapravo je bila promocija knjige/ publikacije “Putokazi” koja se na taj poseban dan održala upravo u Kući ljudskih prava. Inače, knjiga “PUTOKAZI- prema slobodnim i odgovornim medijima” rezultat je projekta na kojem su zajednički  radili Fakultet političkih znanosti i Kuća ljudskih prava.Image

Knjiga se uglavnom bavi analizom sadržaja o ljudskim pravima u medijima. Zajedničkim snagama, “Putokaze” su napisale Antina Bratić, Viktorija Car, Arijana Kladar, Lucija Kuharić, Nives Rogoznica, Milana Romić i Sanja Sarnavka. Image

Na samoj promociji, urednica Viktorija Car, cijeli je projekt opisala kao jednu zanimljivu inicijativu. Motivacija za projekt je zapravio bio svakodnevni program koji možemo vidjeti u našim medijima. Ona u svom poglavlju javni medijski servis i neprofitne medije naziva socijalnim kapitalom: “Budući da je riječ o socijalnom kapitalu koji je od iznimne vrijendosti za razvoj društva, zadaća je svih građana  podupirati modele koji osiguravaju opstanak javnog medijskog servisa… jer im je svrha kreirati sadržaj koji je od javnog interesa i doprinosi razvoju na svim razinama.” Image

Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava, izrazila je veliku zabrinutost za ljudska prava u hrvatskim medijima. Njeno mišljenje je kako smo mi u Hrvatskoj još daleko od razine na kojoj bi se u potpunosti poštovala ljudska prava. No, to ne znači da se ne trebamo baviti aktivizmom i stalno upozoravati na probleme! Image

Nenad Zakošek nas je podsjetio na temeljna ljudska prava i ukazao na činjenicu da bi se neke insitucije, na primjer sudovi, trebali više angažirati po pitanju provedbe i zaštite ljudskih prava.

Jedna od autorica knjige, Milana Romić, pokušala je objasniti zašto su se u istraživanjima fokusirali na javni servis.

Milana Romić o Kući ljudskih prava from Tara Grbcic on Vimeo.

“Putokazi” već na prvo čitanje ostavljaju snažan dojam na čitatelja. Otvaraju oči i pozivaju na promjenu. Ajmo nešto napraviti već danas!

Autori nakon ove prve knjige, u kojoj su mediji otkrili ljudska prava, namjeravaju istraživanja preusmjeriti  na slabe točke medijskog sustava. Koliko zapravo mediji štete ljudskim pravima?

U isčekivanju odgovora na to pitanje- budite tolerantni i otvoreni za sve opcije! Jer nikada ne znate koga možete povrijediti svojim nepromišljenim izjavama!

Jedna misao o “Senzacionalno! Mediji otkrili ljudska prava!

  1. Smatram da je ovo odlična tema, tema koju bi u ovim vremenima trebalo sve češće i češće obrađivati. Doista je bitan medijski sadržaj koji upijamo nesvjesno iz dana u dan, ne razmišljajući koje nam (ne)moralne vrednote ti mediji usađuju. Zato su ovakvi projekti pohvalni, ali bi ih trebalo biti puno više.
    Naslov je super! =)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s